Tiesitkö, että me suomalaiset syömme eurooppalaisista vähiten yhdessä? Arvostamme yhteisiä hetkiä, mutta moni arkinen este tulee niiden tielle.
Suurimpia yhdessä syömisen esteitä ovat kiire, oma tai toisten seurallisuuden puute ja osaamattomuus ruoka-asioissa. Ilkan nimipäivänä suomalaisten arki keikahti päälaelleen. Tilanne asetti perheille uusia haasteita erityisesti ruokahuollon osalta.
Uusi arki pakotti myös järjestöt etsimään uusia toimintamalleja. Erilaiset ruokakurssit, luennot ja tapahtumat ruoan valmistuksesta, ruokatietoudesta, ravitsemuksesta ja arjen taidoista ovat olleet iso osa Maa- ja kotitalousnaisten toimintaa ympäri Suomen. Kasvokkain kohtaaminen on ollut toimintamme ydin.
Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset tarttuivat haasteeseen nopeasti ja mahdollistavat lapsille uuden oppimisen kotiolosuhteissa sosiaaliseen mediaan välityksellä. Ruoka-asiantuntijoidemme opastuksella lapset pystyvät itse valmistamaan hyvää, terveellistä ja helposti valmistuvaa kouluruokaa kotona.
Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset polkaisivat käyntiin Ruokaneuvoliven, ja Facebook- ja Instagram -liven ääreen voi kokoontua perjantai-iltaisin.
Myös päiväkahvikulttuuri on saanut uuden arvon. Piirikeskustemme alueilla Järjestöväen päiväkahvit porisevat viikoittain Teams-sovelluksessa.
Toivon, että yhdessä tekeminen ja ruoan valmistaminen jäävät suomalaisiin koteihin myös poikkeustilan jälkeen.
Mervi Mäki-Neste
puheenjohtaja
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus