Hyppää sisältöön

The 63rd session of the Commission on the Status of Women 11.3.2019 – Avajaistunnelmia ja voimakkaita puheenvuoroja

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä ja järjestösihteeri Anniina Vainio edustavat tällä viikolla Naisjärjestöjen Keskusliittoa New Yorkissa järjestettävässä Commission on the Status of Women -seminaarissa. Blogiin on kerätty terveisiä, huomioita, kuvia sekä keskeisimpiä lainauksia seminaarin tapahtumista ja puheista. Aiheen ensimmäisessä raportissa on kerätty maanantaina 11.3. alkaneen seminaarin ensimmäisen päivän tunnelmia ja puheita.

”Haluamme varmistaa, että miehillä on oikeutensa, mutta ei mitään enempää ja että naisilla on oikeutensa, eikä mitään vähempää.

Kestää 217 vuotta saavuttaa tasa-arvo palkkauksen ja talouden suhteen. Emme voi vain hämmentää tilannetta, vaan tarkkaan mietittyjä kohdennettuja toimia tarvitaan. Naisilla tulee olla oikeus terveyspalveluihin ja koulutukseen. Sosiaaliturva voi toimia turvaverkkona ja trampoliinina naisille. En voi kuvitella mitään enempää kestävyyttä vaativaa kuin naisten toiminta työssä, kotona ja kaikissa rooleissaan.”

– CSW-puheenjohtaja Geraldine Byrne Nason, Irlanti

”Jos syrjimme naisia, koko maailma kärsii. Jos nostamme naisia, koko maailman voittaa.

Sukupuolten tasa-arvossa on kyse vallasta. Naiset ovat olleet alistettuina miesten dominoimissa maissa, miesten dominoimissa yhteiskunnissa. Ollaan tarkkoja siitä, mitä meidän tulee muuttaa.Meidän tulee muuttaa valtaa, eikä naisia, jotta naiset saadaan mukaan vallan päätöksiin.

Ihmiset kääntyvät sisäänpäin, konfliktit ulospäin. Olemme rakentamassa globaalia muutosta. Ympäri maailmaa on vastavoima (push back) naisten oikeuksien ja ihmisoikeuksia vastaan. Näemme on-line häirintää ja väkivaltaa, naisiin kohdistuva väkivalta kasvaa monissa yhteiskunnissa. Vaadimme saada naisia mukaan rauhanprosessiin neuvottelutiimeihimme. Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet, naisten oikeudet, oikeus palveluihin ovat kaikki keskeisiä. Meillä on taistelu, joka jatkuu ja joka meidän on voitettava yhdessä. Meidän on vastustettava vastavoimaa.

Löydätte seniorijohtoryhmästäni YK:ssa naisia enemmän kuin miehiä. Tähän on tullut muutos. Naiset ja miehet ovat yhtä päteviä.

Equal rights, equal freedom, equal power. Jos syrjimme naisia, koko maailma kärsii. Jos nostamme naisia, koko maailman voittaa.

Emme tule antamaan periksi, teidän voimanne antaa minulle voimaa. Olen ylpeä feministi.

Sosiaaliturva, ilmainen kotityö, perheissä, yhteiskunnissa, talouksissa on teemana CSW 63:ssa. Naisten ja tyttöjen oikeus koulutukseen ja työhön. Ensure that we leave no woman behind. Se mikä on hyväksi tytölle ja naiselle, on myös hyväksi koko yhteiskunnalle.”

– YK:n pääsihteeri António Guterres

”Naisilla on vasta kolme neljäsosaa oikeuksista.

Yhteiskunnat ovat edenneet monissa asioissa, esim. mobiiliteknologiaa käyttävien naisten määrä on kasvanut. Paljon on kuitenkin kehitettävää. Naisilla on vasta kolme neljäsosaa oikeuksista. Joka päivä kuolee 830 naista kuolee synnytykseen tai raskauteen. Nämä naisten kuolemat voitaisiin estää.

Naisten oikeuksien kehitys on liian hidasta ja riittämätöntä. Ei ole yllättävää että universaali sosiaaliturvaan yli 70 prosentilla naisia ei ole vielä pääsyä. Naisten pääsyä sosiaaliturvan piiriin tulee lisätä. Erityisesti maaseudun naiset ja yrityselämään ulkopuolella olevat ovat sosiaaliturvan ulkopuolella. Puhdas vesi voi merkitä vallankumousta ja vaikuttaa tyttöjen koulunkäyntiin. Sanitaatiomahdollisuudet puuttuvat edelleen noin 20 prosentista maailman kouluista. Tulemme julkistamaan ensi viikolla ohjelman infrastruktuurin kehittämiseen.

Julkisia palveluita todella tarvitaan. Miten julkinen kuljetus järjestetään, jotta se tukee naisten turvallisuutta? Nuorten tulee olla osa konsultaatioprosessia. Jos universaali sosiaaliturva tulisi Afrikkaan, saisimme valtavasti lisää työpaikkoja.

Ensi vuonna vietetään Pekingin toimeenpano-ohjelman ja julkilausuman 25-vuotisjuhlaa. Tarvitsemme lisää tietoa.”

– UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ncguka

Commission on the Status of Women 63. seminaarin toimisto koostuu seuraavista jäsenistä:

· H.E. Ms. Geraldine Byrne Nason (Irlanti), Puheenjohtaja (Western European and other States Group)

· Ms. Koki Muli Grignon (Kenia), Varapuheenjohtaja (African States Group)

· Mr. Mauricio Carabali Baquero (Kolumbia), Varapuheenjohtaja (Latin American and Caribbean States Group)

· Ms. Rena Tasuja (Viro), Varapuheenjohtaja (Eastern European States Group)

· Mr. Mohammed S. Marzooq (Irak), Varapuheenjohtajan nimeäjä (Asia-Pacific States Group)

Sosiaaliturvassa tulee laajasti katsoa kaikissa ulottuvuuksissa naisten asemaa, kaikenlaisten naisten asemaa. Naiset ovat välttämättömiä tulevalle kehitykselle. Naiset saavat vähemmän palkkaa. Naisten tulee tehdä 10 vuotta enemmän työtä päästäkseen miesten kanssa samoille palkoille. Älkää antako periksi, meidän on jatkettava työtä.

YK:n turvallisuuskomitealla on erityinen rooli konfliktialueella. Meidän on tuplattava toimemme. Rauha on pysyvämpää kun naiset ovat osallistuneet rauhan rakentamiseen. Meidän on paremmin puututtava seksuaalisen väkivallan estämiseen kriisitilanteissa. Ranska on laatinut uuden feministisen diplomatian, jota se harjoittaa kansainvälisesti. Naisten taloudellinen voimaannuttaminen on tärkeää, perustamme uuden pankin ja rahaston, jotka tukevat naisten taloudellista voimaantumista. Vuonna 2019 maailma edelleen diskriminoi puolta maailmaa ja ihmisyyttä. Meidän tulee tukea omia tyttäriämme ja heidän tulevaisuuttaan.

……

BUILDING SAFE AND EMPOWERING DIGITAL SPACES FOR WOMEN AND GIRLS

Slovenian, Ruotsin, Saksan, UN Womenin, Council of Europen ja European Women’s Lobbyn sivutapahtuma

”Kyberväkivallan uhreja ovat useimmiten naiset ja lapset, ei-haluttuja seksuaalisia viestejä, vihapuhetta, joka perustuu sukupuoleen. Kyberväkivalta on myös mukana Istanbulin ja Lanzaroten sopimuksissa. Euroopan neuvosto on selvittänyt eri kyberväkivallan muotoja. kyberväkivallan laajuus ja vaikutus voi lisääntyä hetkessä sosiaalisessa mediassa. Uhrien kärsimys jatkuu sosiaalisen median mukana.

Usein uhrit eivät tiedä kenen puoleen kääntyä. Sosiaalisen median seuraajat voisivat myös toimia. Kyberväkivallalla on sama tavoite kun muulla naisiin kohdistuvalla väkivallalla, naisen tilan ja vallan rajaaminen. Kyberväkivallan todisteiden kerääminen, myös yli maiden rajojen, on tärkeää.”

– Caterina Bolognese, Head of Gender Equality Division, Council of Europe

”Naisista 73 prosenttia on kärsinyt kyberväkivallasta. Digitaalinen hallinto on yksi toimija kyberväkivallan ehkäisemiseksi ja estämiseksi.”

– Alia El-Yassir, Regional Director for Europe and Central Asia, UN Women

”Slovenia on tehnyt ensimmäisen kansallisen selvityksen naisiin kohdistuvasta kyberväkivallasta. Tiedon lisääminen, asenteiden muutos, vanhempien ja todistajien tiedon lisääminen, samoin poliisit, media, koulujen henkilökunta ovat tässä tärkeitä. 65 prosenttia yläasteella opiskelleista tytöistä oli kokenut seksuaalista cyberhäiruntää. Häiritsijät sekä tytöille että pojille olivat selvityksen mukaan useimmiten poikia.”

– Maruša Gortnar, M.Sc., Head of Department for Equal Opportunities, Ministry of Labour, Family, Social Affairs and Equal Opportunities of the Republic of Slovenia

Uppsalassa tapahtunut kunniamurha on saanut paljon julkisuutta Suomessa.

” ”Kuvitteellisella Marialla” on kehitysvamma, hän on 19-vuotias. Häneltä on kielletty kaikki nettiyhteydet. Kun Maria ymmärsi, että avioliitto on muutakin kuin kaunis puku, seksiä vastoin tahtoa ja raiskauksia, hän karkasi turvakotiin. Hänet houkuteltiin takaisin äidin sairaus -kertomuksella. Maria ei tiennyt miten netissä määritellään rajat. Maria laittoi kuvan Instagramiin. Digitaalisen osaamisen kehittäminen ja miten ollaan turvassa netissä on keskeinen osa turvallisuuden lisäämisessä, koulutusta on kehitettävä sekä koulussa että kotona. Kehitysvammaisuus on erityisesti huomioitava.

– Miia Hellberg, Head of Office in the Swedish CSO “Tjejers rätt i samhället” (“Girls’ rights in the society”)

”EWL:n #HerNetHerRights-ohjelma on tehnyt yhteistyötä Googlen kanssa vuodesta 2017 lähtien. Tytöt ja naiset ovat 27 kertaa useammin kyberväkivallan kohteena kuin pojat ja miehet. 46 % on saanut seksuaalissävytteisiä viestejä. Poliitikoille kyberhäirintä on arkipäivää. EWL analysoi miten naiset eivät tuntisi eristetyiksi. Esimerkiksi kahden portaan tunnistaminen auttaa, suosituksia medialta.

Teemme koulutustilaisuuksia Euroopan parlamentin vaaleissa ehdolla oleville. Tämä on välttämätöntä, jotta naisilla olisi samat mahdollisuudet osallistua ehdolle vaaleihin.”

– Ana Sofia Fernandes, varapuheenjohtaja, European Women’s Lobby (Portugal)

FROM DATA TO POLICY AND ACTION

Regional findings and recommendations of the OSCE-led Survey on the Well- being and Safety of Women in South East-Europe and Eastern Europe

Järjestäjät: The Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), United Nations Population Fund (UNFPA), UN Women, UNICEF, the European Union (EU)

Ms. Dubravka Šmonović, United Nations Special Rapporteur

”Tarvitsemme mahdollisimman paljon tietoa naisiin kohdistuvan väkivallan eri muodoista, esim. sukupuoleen perustuvista kunniamurhista ja puolison surmaamista naisista, välttääksemme ne jatkossa. Perhesurmista 80 prosenttia on kohdistunut naisiin.”

Ambassador Mara Marinaki, EEAS Principal Advisor on Gender and Representative of the Chairperson-in-Office on Gender on violence against women, its causes and consequences on the implementation of UNSCR 1325 on Women, Peace and Security

”On moraalinen velvollisuutemme Euroopan unionissa ja noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja velvoitteita ja kerätä tietoa. EU on osallistunut OSCE-tutkimukseen seitsemässä jäsenvaltiossa. Selvitykseen on varattu kaksi miljoonaa euroa. Olemme kiitollisia Euroopan neuvostolle. EU ottaa roolinsa hyvin vakavasti tässä hankkeessa, Spotlight Initiativessa, jonka budjetti on noin 500 miljonaa euroa. Ohjelmalla on globaali luonne, esim. sukuelinten silpominen, muu naisiin kohdistuva väkivalta. On keskeistä, että yhteishanke tiedon keräämiseksi on perustettu. Nyt tarvitaan poliittisia päätöksiä. Peking +25 on tärkeä askel myös naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle. EU:lla on siis moraalinen ja poliittinen vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi.”

OSCE SURVEY ON THE WELL-BEING AND SAFETY OF WOMEN

OSCE-tutkimusta pidettiin hyvänä lisänä Euroopan neuvoston Grevion tekemälle selvitystyölle.

Psykologinen väkivalta on yksi selvityksen kohteistaNaisilla, joilla on kumppani, mahdollisuus väkivaltaan ja seksuaaliseen väkivaltaan lisääntyy puolella! Vakavimpia tapauksia ei oltu raportoitu eteenpäin. ”Naiset eivät luottaneet instituutioihin, eivätkä uskaltaneet kääntyä heidän puoleensa. Viranomaiset ja poliisi usein vyöryttää syyn uhrin niskaan.”

Psykologinen väkivalta on laajimmin levinnyt lähisuhdeväkivallan muoto. Nykyisen lainsäädännön implementointi on keskeistä. Naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan tulee olla julkista, ei yksityistä.

Frederica Mogherini

”On ensimmäinen kerta, että osallistun CSW:hen. Euroopan unioni on perheemme. Tunnemme hyvin syvästi koneen putoamisen, koska kollegamme olivat koneessa ja olemme niin usein olleet tällä lennolla itsekin.

Kykenemme tekemään mitä vain, mutta jotkut katot ovat edelleen betonia. Jemenin ja Syyrian tytöt ovat minulle tärkeitä. He ovat eläneet liian kauan sodan keskellä. Kun naiset osallistuvat rauhanneuvotteluihin, rauha on pysyvämpää. Tämän vuoksi voimaannutamme Syyrian ja Jemenin naisia.

Älkää ajatelko, että sukupuolten tasa-arvo ei olisi miesten asia. Se on myös miesten hyväksi! Meidän tulee taistella takapakin ohittamiseksi. Samapalkka on normaalia ja perhevapaat kuuluvat kaikille.”

Mohammed, UN Women

”He jotka kuolivat lennolla he kaikki toimivat paremman maailman puolesta. Se olisi voinut tapahtua myös meille.

Tarvitsemme kumppanuuksia. YK ja EU spotlight iniative, ovat hyviä esimerkkejä globaalista toiminansta. Kenenkään naisen ei tule elää pelossa. Hanke on auttanut meitä ymmärtämään kuinka globaali teema naisiin kohdistuva väkivalta on.

Meillä on kiire muuttaa naisiin kohdistuva väkivalta: tyttäriämme, meitä ja miehiä varten.”

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.