Hyppää sisältöön

Tiedote 19.4.2010

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry haluaa kirkon työnantajana antavan selkeän viestin, että sen kaikki viranhaltijat, naiset ja miehet, alimmalta portaalta ylimpään ovat tasa-arvoisia.

Evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous teki päätöksen naisen kelpoisuudesta papin virkaan jo vuonna 1986, ja naisia on toiminut papin viroissa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Naiset ja naisteologit ovat odottaneet kauan kirkkomme selvää signaalia siitä, että naiset ovat myös kirkon piirissä tasa-arvoisia. Kirkko työnantajana sietää naisia loukkaavaa käytöstä. Luther-säätiön palveluksessa oleviin kohdistuvaa kurinpitomenettelyä on tarpeen jatkaa. On olemassa papin virka, jossa toimii joko miehiä tai naisia. Kaikkien pitää saada pappina sama kunnioittava kohtelu ja odotamme kirkon työnantajana toimivan ihmisten yhdenvertaisuutta kunnioittaen.

Vanhoilliset näyttävät toistelevan uskollisuutta Raamatulle ja kirkon perinteelle. He eivät myönnä käsityksensä perustuvan tulkintaan sekä tekstien ja perinteen valikoimiseen. Näitä tulkintoja on kautta aikojen käytetty estämään naisten yhteiskunnallisten ja poliittisten oikeuksien lisääminen ja toteutuminen.

Tasa-arvoa edistävänä järjestönä Naisjärjestöjen Keskusliitto on seurannut keskustelua pappisviran avaamisesta naisille ennen ja jälkeen sen hyväksymisen. Naisten tulo papeiksi on otettu seurakuntalaisten keskuudessa hyvin vastaan. Siksi on ollut loukkaavaa kuulla niiden naisten kokemuksia, jotka ovat joutuneet naispappeuden torjujien kohteeksi.

Valtakirkkomme pyrkii yhtenäisyyden säilyttämiseen väärin perustein. Sen nykyinen linja saattaa vieraannuttaa osan kansasta kirkosta. Tulevissa seurakuntavaaleissa uusilla äänioikeutetuilla nuorilla, 16 vuotta täyttäneillä, on mahdollisuus haastaa vanhat käytännöt.

Lisätietoja:
Helena Ranta, varapuheenjohtaja
Leena Ruusuvuori, pääsihteeri

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Keskusliitto yhdistää eri alojen toimijoita tavoitteelliseen työhön tasa-arvoisemman yhteiskunnan aikaansaamiseksi ja on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 62 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.