Hyppää sisältöön

Juhlapyhät ovat vaarallista aikaa naisille – lopetetaan naisiin kohdistuva väkivalta

Viime aikoina olemme joutuneet lukemaan hälyttävän monia uutisia lähisuhdeväkivallasta. Ullanlinnassa aviomiestä epäillään vaimonsa taposta ja Kajaanissa miehen epäillään ampuneen naisystävänsä.  Helsinkiläistä miestä epäillään useiden naisten surmista. Espoon Haukilahdessa miestä syytetään entisen naisystävänsä murhasta sen jälkeen, kun hänet oli määrätty naista koskevaan lähestymiskieltoon.

Kyse ei ole yksittäistapauksista vaan osasta laajempaa ilmiötä: naisiin kohdistuvaa tappavaa väkivaltaa perheissä ja lähisuhteissa. Viime vuonna kumppaninsa surmaamaksi joutui Suomessa 18 naista. Naisuhrien surmaaja oli kaikissa näissä tapauksissa miespuolinen. Aikuisista perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista lähes 80 prosenttia on naisia.


“Viimeaikaiset naisten parisuhdesurmat ovat hälyttäviä. Ne ovat jäävuoren huippu, sillä väkivalta on järkyttävän yleistä. Joulun pyhät ovat monille naisille vaarallista aikaa, kun lähisuhdeväkivallan riski kasvaa muun muassa kotona oleilun, alkoholinkäytön ja stressin vuoksi. Väkivalta on aina väärin ja vastuu on sen tekijällä”, muistuttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Suomi on sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan ja sen uhan lopettamiseen. Tämä vaatii entistä tehokkaampia toimia väkivallan ehkäisemiseksi ja tunnistamiseksi. Väkivallan uhrit tunnistetaan sosiaali- ja terveyspalveluissa hälyttävän huonosti, vaikka heidän tiedetään käyttävän näitä palveluita 80 % muuta väestöä  enemmän, kertoo Heli Siltalan 2021 julkaistu väitös. Väkivallan tehokkaampi tunnistaminen terveydenhuollossa ei ainoastaan auttaisi väkivallan uhreja vaan toisi myös säästöjä.

”Suomesta on tehtävä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn edelläkävijä. Jokaisen väkivaltaa kokevan on saatava apua heti sitä tarvitessaan. Naisten parisuhdemurhat tulee estää. Naisten kokeman fyysisen parisuhdeväkivallan hinnaksi on arvioitu  150 miljoonaa euroa vuodessa ja inhimillinen kustannus mittaamaton. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn resursseja on lisättävä. Se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti”, vaatii Sirén.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi tarvitaan uusi laki, jolla varmistetaan kuntien, hyvinvointialueiden ja valtionhallinnon yhteistyö lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä. Velvoittava laki on välttämätön myös väkivallan kokijoiden palvelujen varmistamiseksi. Samalla lähisuhdeväkivallan tunnistamisen ja puuttumisen moniammatillinen MARAK-toimintamalli on laajennettava valtakunnalliseksi.

Taustaa naisiin kohdistuvasta väkivallasta Suomessa

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmatavoitteet 2023-2027

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralföfbund ry

Saara-Sofia Sirén                                                                     Terhi Heinilä
puheenjohtaja                                                                               pääsihteeri

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry on vuonna 1911 perustettu sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu 72 jäsenjärjestöä ja yhteensä noin 400 000 jäsentä. Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteena on naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.