Hyppää sisältöön

Shaping Feminist Foreign policy, Berliini 12.9.

Saksan ulkoministeriö järjesti Shaping Feminist Foreign Policy -konferenssin Berliinissä 12.9.2022. Suomesta osallistuivat ulkoministeriön valtiosihteeri Johanna Sumuvuori sekä tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka. Myös Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä osallistui konferenssiin.

Shaping Feminist Foreign Policy 

Saksan ulkoministeriö järjesti feministisen ulkopolitiikan konferenssin Shaping Foreign Policy 12.9.2022 Berliinissä. Nyt 11 valtiota on julistautunut feministisen ulkopolitiikan kannattajiksi, viimeisimpänä Hollanti viime toukokuussa. Näillä mailla on yhteistyötä ja vahva profiloituminen naisten oikeuksien edistäjänä. On tärkeää, että Suomi kutsutaan mukaan näihin pöytiin. Tilaisuus keräsi satoja osallistujia, Saksan, Ruotsin, Norjan, Albanian ja Luxemburgin ulkoministerit, tasa-arvosuurlähettiläitä, kansainvälisten järjestöjen edustajia, tutkijoita ja aktivisteja.

”Feministinen ulkopolitiikka, sitä toteuttamalla puolet kansalaisista voi osallistua laajasti yhteiskuntaan. Omistan tämän päivän Afganistanin tytöille ja naisille, jotka eivät ole täällä kanssamme.” Sali oli ääriään myöten täynnä, kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock esitteli Saksan feministisen politiikan mallia. ”Feministinen ulkopolitiikka tuo turvaa kaikille, se keskittyy kaikkiin riippumatta siitä keitä he ovat tai keitä he rakastavat. Näemme tämän erityisen selvästi Ukrainassa, sodan vaikutukset naisiin, vanhuksiin ja lapsiin, sairaisiin, vammaisiin. Myös naisiin ja miehiin, joita on hyväksikäytetty. Me nousemme esiin ja muistutamme, että heidän oikeuksiaan on rikottu. Me huolehdimme, että rikoksen tehneet ja hyväksikäytetyt joutuvat vastuuseen. Näen täällä paljon teitä, jotka olette tehneet työtä naisten oikeuksien eteen, hyväksikäyttöä ja raiskauksia vastaan, kriiseissä ja sodissa. Rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus ja lainsäädäntö, niihin tulee kiinnittää huomiota, jotta voimme kehittää liberaaleja ja demokraattisia yhteiskuntia.”

Ruotsi aloitti feministisen ulkopolitiikan jo vuonna 2014. ”Emme tiedä Ruotsin eduskuntavaalin tulosta vielä, mutta ajattelen että olemme voittaneet, kun Saksa, Ranska, Kanada ja te muut olette sitoutuneet feministiseen ulkopolitiikkaan”, sanoi Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.  

”Naiset Kabulin kaduilla vaativat leipää, työtä, koulutusta ja oikeuksia, eivät hyväntekeväisyyttä. Minulle keskeinen osa feminismiä on rauha. Feministinen ulkopolitiikka voi hyödyttää myös Afganistanin naisia”,  sanoi keynote-puhujana ollut Shaharzad Akbar, aiempi Afganistanin ihmisoikeuskomission puheenjohtaja.

Mukana oli myös Melanne Verveer, joka oli jäsenenä Suomen IGEP-tasa-arvopalkinnon lautakunnassa 2021 ja toimii Georgetown-yliopistossa (Executive Director of the Georgetown Institute for Women, Peace and Security) ja Hillary Clintonin ulkoministeriaikana tasa-arvosuurlähettiläänä. Hän joukkoineen on järjestänyt 500 afgaaninaista ja naisten oikeuksien puolustajaa turvaan Yhdysvaltoihin. ”Pääministerinne Sanna Marin on muuttanut nuorten naisten maailmaa ja antanut heille voimaa kaikkialla”, hän korosti kahvitaukokeskustelussamme.

”Jos Ukrainan sotilaiden äidit voisivat puhua suoraan Venäjän sotilaiden äideille, uskon että Venäjän sota Ukrainaan loppuisi”, sanoo konferenssin iltatilaisuudessa Katja Petrowskaja, Berliinissä asuva alkujaan venäjänkielinen ukrainansaksalainen proosakirjailija ja toimittaja.

Ulkoministeri järjestää feministisen politiikan konferenssin marraskuussa Helsingissä 

Luovutimme ulkoministeriön alaisen Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta IONK:n sukupuolten tasa-arvon ryhmässä valmistellut ja IONK-neuvottelukunnan hyväksymät feministisen ulkopolitiikan suositukset IONK-puheenjohtaja Eva Biaudet’n johdolla ulkoministeri Pekka Haavistolle viime huhtikuussa.

Luovutustilaisuudessa ulkoministeri Haavisto lupasi järjestää sukupuolten tasa-arvoa edistävän ulkopolitiikan konferenssin. Tämä tilaisuus tullaan järjestämään 16.11.2022 Säätytalolla. Samoin valmisteilla on selvitys sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumisesta ulkoministeriön toimialalla. 

Pidämme näitä tulevia askelia erityisen tärkeinä ja toivomme, että pian myös Suomi voi olla osa feministiseen ulkopolitiikkaan sitoutuneiden maiden jatkuvasti kasvavaa joukkoa.

IONK-suositukset

Kestävän rauhan rakentamiseen tarvitaan feminististä ulkopolitiikkaa

Terhi Heinilä, pääsihteeri

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.