Hyppää sisältöön

Suomen pitkäaikainen urheilun tasa-arvotyö saa tunnustusta – Naisjärjestöjen Keskusliiton Terhi Heinilä EU-komission urheilun korkean tason ryhmään

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä on valittu Euroopan komission urheilun korkean tason työryhmään. Ryhmän tehtävänä on laatia urheilun sukupuolten tasa-arvon strategia Euroopan unioniin. Euroopan komissio nostaa tulevan työn tavoitteissaan esiin erityisesti naisten osallistumisen urheiluun sen eri tasoilla, naiset valmentajina, naisten osallistumisen päätöksentekoprosesseihin, urheilun medianäkyvyyden ja naisiin kohdistuvan väkivallan urheilussa. Työryhmä tekee esityksiä Euroopan komissiolle, EU-jäsenvaltioille ja urheiluliikkeelle. Euroopan komissio kertoo, että ryhmään valittiin 81 hakijan joukosta 15 kokenutta ja arvostettua jäsentä.

Näen valinnan tunnustuksena Suomen urheilun pitkän linjan tasa-arvotyölle ja liikuntapoliittisille valinnoille. Samalla se on kiitos urheilun tasa-arvon sitkeille tienraivaajille ja kansalliselle ja kansainväliselle verkostoitumiselle. Olemme olleet vaikuttamassa siihen, että Euroopan komissio jatkaa urheilun tasa-arvon toteuttamista. Tämä on jatkoa Suomen IWG-puheenjohtajakauden aloitteelle ja toimille EU:n urheilun tasa-arvostrategian luomiseksi vuosille 2014-2020. Esimerkiksi naisten määrä urheilun johtopaikoilla on polkenut monilta osin paikallaan, vaikka yksittäisiä edistysaskeliakin on onneksi koettu. Tasa-arvotyön jatkaminen urheilun korkean tason vaikuttajien yhteistyöllä on erinomainen uutinen. Toivon tehtävässäni laajaa kansallista yhteistyötä. Urheilun tasa-arvotyön tulee myös Suomessa olla strategiatason valinta, jota resursoidaan ja tehdään jatkumona”, sanoo pääsihteeri Heinilä.

Olen äärettömän ylpeä siitä, että johtava suomalainen, tasa-arvopolitiikan ammattilainen, Naisjärjestöjen pääsihteeri Terhi Heinilä on valittu rakentamaan EU:n urheilun tasa-arvostrategiaa

puheenjohtaja Eva Biaudet

”Olen äärettömän ylpeä siitä, että johtava suomalainen, tasa-arvopolitiikan ammattilainen, Naisjärjestöjen pääsihteeri Terhi Heinilä on valittu rakentamaan EU:n urheilun tasa-arvostrategiaa. Urheilun maailmassa tapahtuu tällä hetkellä suuri murros, kun naiset urheilijoina raivaavat tilaa ja näkyvyyttä. On jo aika, että rakenteita ja rahoitusta läpivalaistaan ja muutetaan sukupuolia syrjimättömiksi! Urheilun tulisi olla kaikille turvallinen ympäristö, riippumatta siitä, puhutaanko harrastamisesta tai kovimman tason kilpaurheilusta. EU:n ihmisoikeusarvot ja tasa-arvopolitiikka on todellista vain, jos se tuntuu todelliselta kaikkien meidän elämässämme”, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet.

Mukana EU-komission korkean tason työryhmässä ovat myös mm. kansainvälisen olympiakomitean KOK:n urheilijatoimikunnan entinen puheenjohtaja, miekkailun olympiamitalisti, saksalainen Claudia Bokel, kansainvälisen triathlonliiton puheenjohtaja, KOK:n jäsen espanjalainen Marisol Casado, Irlannin olympiakomitean puheenjohtaja, Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) urheilun tasa-arvokomitean puheenjohtaja Sarah Keane, aiempi Euroopan parlamentin jäsen, entinen ammattikäsipalloilija, puolalainen Bogdan Wenta, aiempi parlamentin ja naisten oikeuksien komitean jäsen, hollantilainen Emine Bozkurt, kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton varapääsihteeri, belgialainen Kole Gjeloshaj, Uuden Seelannin 100 maaottelua hyökkääjänä pelannut, niissä lähes 40 maalia tehnyt ja myös mm. vuoden 2019 MM-kisoihin avauskokoonpanossa osallistunut maajoukkuejalkapalloilija Sarah Gregorius, entinen tenniksen ammattilaispelaaja ja tenniksen olympiamitalisti, belgialainen Dominique Monami ja Euroopan maahockeyliiton puheenjohtaja, hollantilainen Marijke Fleuren.

The European Commission establishes a High Level Group composed of 15 experts in the field of gender equality in sport


Tulossa urheilun kansallinen tasa-arvokeskustelu

Naisjärjestöjen Keskusliitto, Helsingin kaupunki ja Yle Urheilu järjestävät Tehdään enemmän, tehdään paremmin -urheilun tasa-arvowebinaarin tiistaina 16.2.2021 kello 9-11. Tavoitteena on sitouttaa suomalaisen urheilun johtoa sukupuolten tasa-arvoon erityisesti urheilun päätöksenteon suhteen. Mukana puhujina Yle Urheilun moderoimassa keskustelussa ovat mm. urheiluministeri Annika Saarikko, tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist ja Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar. Tilaisuutta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Voit ilmoittautua mukaan tästä linkistä.


Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä on toiminut mm. kansainvälisen naisurheiluverkosto IWG:n pääsihteerinä vuosina 2010-2014. Suomen IWG-puheenjohtajuuskausi huipentui 6. IWG-maailmankonferenssiin, jossa hyväksyttiin Brighton plus Helsinki-julistus ja suositukset naisten urheilun edistämiseksi. Julistuksen on hyväksynyt lähes 600 kansainvälistä urheilujärjestöä ja muuta tahoa. Konferenssin suosituksia tukivat myös mm. konferenssiin osallistuneet KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach ja kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Sir Philip Craven. Helsingin IWG-konferenssissa urheilusta vastaava komissaari Androulla Vassiliou esitteli IWG:n aloitteesta, ensimmäistä kertaa laaditut unionin tasa-arvostrategiset suositukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi pääsihteeri Terhi Heinilän vuosikymmeniä kestäneestä, merkittävästä työstä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi urheilussa ja esikuvallisena toimijana kansainvälisessä yhteistyössä Piikkarit-palkinnolla vuonna 2019. Palkinnon myönsi urheiluministeri Hanna Kosonen

Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 66 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa.

Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry är ett samarbetsorgan och en paraplyorganisation för kvinnoorganisationer som verkar för att främja jämställdhet. 1911 grundat förbundet har 66 medlemsorganisationer med sammanlagt 400 000 medlemmar.

Lisätietoja:
Eva Biaudet, puheenjohtaja
Terhi Heinilä, pääsihteeri, [email protected], 040 530 5544

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.