Hyppää sisältöön

Tervetuloa mediatilaisuuteen: Mihin naisjärjestöjä tarvitaan 2020-luvulla?

Anti-gender liike on merkittävä uhka naisille

Naisten sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien aktiivinen vastustus osoittaa, ettei tasa-arvo ole vieläkään itsestäänselvyys.

”Anti-gender-liike on järjestäytynyt ja hyvin rahoitettu, ja siksi yksi suurimpia sukupuolten tasa-arvon haasteita. Euroopassa se pyrkii paitsi estämään kehitystä myös peruuttamaan jo aikaansaatuja sopimuksia ja lainsäädäntöä,” sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. 

”Naisjärjestötyön voima on yhteistyössä. Kun erilaiset toimijat liittyvät yhteen, olemme paljon vahvempia. Kansainvälisesti katsottuna yhteistyömme yli puolue- ja ammattirajojen on poikkeuksellista. Tätä yhteisvoimaa tarvitsemme edelleen jopa enenevissä määrin”, Biaudet sanoo. 

Anti-gender-liikkeen uhkan länsimaiselle demokratialle ja tasa-arvolle on nostanut esiin Suomessakin usea taho, muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto.


Emme ole vielä pysäyttäneet tasa-arvon takapakkia

Tänä vuonna 110 vuotta täyttävä Naisjärjestöjen Keskusliitto on pohjoismaiden suurin naisjärjestöjen kattojärjestö. Liittoon kuuluu 70 eri aloilla toimivaa naisjärjestöä, ja jäsenmäärä kasvaa vuosittain.

Sukupuolten tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen oikeudet keräävät koko ajan uusia puolustajia, koska sukupuolten tasa-arvo kohtaa  jatkuvasti myös muita uusia haasteita; teknologian kehitys luo uusia mahdollisuuksia väkivaltaan ja vihapuheeseen, ilmastonmuutos kohdistuu eri tavoin eri sukupuoliin ja YK on kutsunut koronan aikaansaamaa naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntymistä varjopandemiaksi.

Naiset vaativat yhdessä tasa-arvoa 

Tasa-arvohaasteet eivät ole vielä ratkenneet. Naiset käyttävät edelleen yli 90 prosenttia vanhempainvapaista. Naisen euro on 84 senttiä. Naisten määrä pörssiyritysten hallituksissa on 30 prosenttia ja toimitusjohtajina 7 prosenttia. #Metoo-liikkeen aloittama keskustelu jatkuu edelleen. Naisjärjestöjen Keskusliiton moninainen jäsenkunta osoittaa, että sukupuolten epätasa-arvo läpileikkaa edelleen koko yhteiskunnan. Liiton jäsenistö koostuu eri ammattialojen, puolueiden, teemojen ja elämäntilanteiden edustajista, jotka kaikki huomioivat toiminnassaan sukupuolten tasa-arvon.

”Tasa-arvotyö ei synny itsestään. Näemme, että naisjärjestöillä on tässä työssä keskeinen rooli. Pelkkä tahto ei riitä, on toimittava”, summaa Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Lisätiedot tiedotteesta ja Naisjärjestöjen Keskusliiton juhlavuodesta:

Eva Biaudet, puheenjohtaja: [email protected], 050 512 1846

Terhi Heinilä, pääsihteeri: [email protected], 040 530 5544

Liisa Ketolainen, projektipäällikkö: [email protected], 044 237 8069

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 70 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.

***

Naisjärjestöjen Keskusliiton 110-vuotistilaisuus järjestetään perjantaina 24.9.2021 klo 14.30 alkaen Hanasaaressa. Tilaisuudessa puhuvat mm. presidentti Tarja Halonen, vieraileva professori Göteborgin yliopistossa Cecilia Malmström ja näyttelijätaiteen professori Elina Knihtilä.

Tilaisuuden ohjelma.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta etänä.

Mediatiedustelut juhlaan liittyen:
Heli Laakkonen, Tiedottaja,  [email protected], puh. 050 380 6545.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.