Hyppää sisältöön

Urheilussa tarvitaan miehiä, jotka ajavat naisten johtajuutta

Urheilu on tienristeyksessä. Kevään keskustelu on nostanut pintaan tarpeen uudistaa johtamista ja rakenteita. Urheilujohtajien valinnat ovat perinteisiä, ja urheilujohtajissa on liian vähän moninaisuutta. Mitä korkeammalle urheilun organisaatioissa noustaan, sitä vähemmän naisia näkyy edelleen johtopaikoilla.

Haastattelimme Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itania siitä, miten urheilua pitäisi uudistaa. Itani korostaa, että urheilun rakenteet pitää räjäyttää.

Sami Itani
on Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja ja työelämäprofessori Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella. Aiemmalla urallaan Itani on tehnyt töitä muun muassa pörssiyhtiön toimitusjohtajana sekä kilpaurheilijana. Itanin mukaan hän on nähnyt urallaan kaikenlaisia johtajia.

– Monelle käsitteestä urheilujohtaja tulee mieleen keski-ikäinen mies, joka puhuu ja näyttää urheilujohtajalta. Urheilun sisällä mystifioidaan urheilujohtajuutta ja tavallaan luonnollistetaan sitä, että urheilujohtaja on ollut aina mies.

Itani sanoo, että tällaiset näkemykset vaikuttavat siihen, että naiset eivät pääse urheilun johtotehtäviin. Itanin ratkaisu tähän ovat kiintiöt, jotka Suomen Urheiluliitto on ottanut käyttöön. Liitto on myös tehnyt ensimmäisenä hallituksen pöytäkirjoista julkisia.

– Ymmärrän, että kiintiöt eivät ole mustavalkoisia asioita. Me ei olla huomattu, että kukaan nainen kokisi itseään kiintiönaiseksi. Mä koen, että joissakin olosuhteissa kiintiöitä on tosi tärkeä kokeilla ja nähdä, toimiiko ne.

Kiintiöiden avulla voidaan lisätä moninaisuutta monella tavalla. Urheiluliitossa kiintiöitä vastustettiin jonkin verran, mutta Itanin mukaan kyse oli lähinnä peloista, jotka eivät ole toteutuneet. Hän sanoo, että Urheiluliittokaan ei ole asian suhteen vielä valmis, mutta kannustaa muita lajiliittoja tekemään saman.

Opetus- ja kulttuuriministeriön keräämien tietojen mukaan naisia on lajiliittojen hallituksissa 28 prosenttia ja lajiliittojen puheenjohtajina 16 prosenttia. Naisten osuus urheilujärjestöjen luottamusjohdossa on pysynyt samoissa luvuissa viimeiset 15 vuotta.

Miehet valitsevat miehiä

Yksi este naisten ja vähemmistötaustaisten ihmisten pääsyyn urheilun johtoon on Itanin mukaan se, että jo johtotehtävissä olevat valitsevat ja rekrytoivat itsensä kaltaisia ihmisiä.

– Miehet valitsevat miehiä. Urheilussa tarvitaan rakenteellista räjäytystä, mutta myös miehiä, jotka ajavat naisten asiaa ja naisten johtajuutta. Ei ole vain naisten tehtävä hoitaa nämä asiat kuntoon. Tämä pitää olla ylimmän johdon agendalla.

Itani peräänkuuluttaa rotaatiota urheilu- ja järjestöjohtajiin.

– On toki inhimillisesti vaikeaa luopua omasta asemastaan tai vaikka lakkauttaa itseään koskeva positio. Me tarvitsemme kuitenkin päätöksentekopiireihin kipeästi enemmän moninaisuutta.

Liikuntajärjestöjen hallitusten jäsenistä 67 prosenttia ja puheenjohtajista 86 prosenttia on miehiä. Prosenteissa ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia 2000-luvun aikana.

Sami Itani puku päällä syksyisessä metsässä.
Sami Itanin mukaan urheilussa tarvitaan kipeästi moninaisuutta.

Urheilu muuttuu?

Itani on puhunut urheilun hyvävelikerhoista ja vaikenemisen kulttuurista. Osa urheiluväestä on ollut 80-luvulta saakka mukana toiminnassa, ja Itanin mukaan tällaisissa piireissä tehtäviin ei valita niinkään osaamisen vaan luottamuksen ja tuttuuden perusteella.

Hän muistuttaa, että asioiden salaaminen on vaikeaa. Jos muu ei auta, voi se toimia pelotteena toimia vastuullisesti.

Kaikesta huolimatta Itani kuitenkin suhtautuu tulevaisuuteen myönteisesti.

– Muutosta on näköpiirissä. Sidosryhmien paine ja rahoittajien vaatimukset ovat nousseet, eikä nyt ei yksinkertaisesti voida toimia kuten aiemmin. Muuten tässä kuolee pois lajeja ja järjestöjä, jotka eivät tähän kehitykseen tartu.

Itani kehuu, että monet seurat ja niiden johtajat ovat tehneet esimerkillistä työtä. Muutos voi lähteä liikkeelle sisältäpäin, mutta hän uskoo, että suuri muutos tulee toiminnan ulkopuolelta.

– Mä toivon, että tulee isoja muutoksia. Ja näen, että se tapahtuu kuten yritysmaailmassa, eli asiakkaat ja yleisöt pistävät toiset organisaatiot kukoistamaan ja toiset kuihtumaan. Tulee voittajia ja häviäjiä – ja hyvä niin!

Voit lukea Sami Itanin ajatuksia urheilun tasa-arvosta myös täältä.
Urheilun tasa-arvotapahtuman Tehdään enemmän, tehdään paremmin tallenteen voi katsoa täältä.

Yhteystiedot Naisjärjestöjen Keskusliitossa:

Pääsihteeri Terhi Heinilä
Puh. 040 530 5544
[email protected]

Projektipäällikkö Nina Kaipio
Puh. 040 197 4572
[email protected]

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.