Hyppää sisältöön

”Världen behöver en ny världskonferens om kvinnans ställning” – Kvinnoorganisationernas aktiva samarbete över nationsgränserna fick understöd på jubileumsseminariet

”Världens ledare deklarerar ständigt att de förbinder sig att främja jämställdhet. Situationen i Afghanistan testar hur väl detta löfte uppfylls”, sade Kvinnoorganisationernas Centralförbunds ordförande Eva Biaudet när Kvinnoorganisationernas Centralförbund firade sitt 110-årsjubileum under rubriken Kvinnoorganisationernas Finland på Hanaholmens kulturcentrum den 24 september 2021.

Vid jubileet framhölls kvinnoorganisationernas betydelse på nationell, nordisk, europeisk och global nivå. Det internationella klimatet kring jämställdhetsarbetet har både förbättrats och försvagats. Konkreta alarmerande exempel som lyftes fram vid jubileet är de nya abortlagarna i Polen och Texas samt grundlagsändringarna i Slovakien och Ungern, enligt vilka äktenskap kan ingås endast mellan en man och en kvinna.

”Vi skulle behöva sätta mera fokus på jämställdhet ur ett globalt perspektiv. Det skulle igen vara dags för en internationell kvinnokonferens, 30 år efter Beijing-förklaringen och handlingsprogrammet för kvinnors rättigheter”, föreslog tidigare kommissionär, professor Cecilia Malmström.

Världskonferensen om kvinnors ställning i Beijing 1995 producerade den s.k. Beijing-förklaringen och handlingsprogrammet, som fortsätter att leda jämställdhetsarbetet globalt. År 2025 har trettio år gått sedan konferensen i Beijing. Det internationella klimatet för jämställdhetsarbete har sedan dess gått framåt och tagit steg bakåt. Jämställdhet har mött nya utmaningar både globalt och nationellt. ”I Norden har vi varit ganska bra på att sätta drivandet av jämställdhet i ett större sammanhang. Tusentals forskningsrapporter visar att samhällen där kvinnor deltar i samhället på alla nivåer är mycket mera framgångsrika”, sade Malmström.

Svenska Kvinnoförbundets viceordförande Ramieza Mahdi betonade EU:s roll i arbetet för kvinnors rättigheter. ”Jag önskar att EU inte tillåter åtgärder som strider mot kvinnans rättigheter pågå i sina medlemsländer. Det har stor betydelse för hela världen.”

”Internationellt sett är frågan om jämställdhet och kvinnors rättigheter svår för tillfället. Vi är mycket oroliga över läget i Afghanistan. Det kanske ser ut som om kvinnorna förlorar alla sina rättigheter plötsligt, men det ligger alltid ett längre händelseförlopp bakom det”, påminde president Tarja Halonen i sitt festtal.

Samarbete mellan kvinnoorganisationer såväl globalt, inom Europa som inom Norden är ytterst viktigt för att vi ska kunna stoppa jämställdhetens tillbakagång. ”Också i EU:s partnerländer har civilsamhället en stor roll i arbetet för kvinnors rättigheter och för att vi ska uppnå bestående förändringar på samhällenas eget initiativ”, sade EU-kommissionären för internationella partnerskap Jutta Urpilainen.

”Finland hör till de främsta i världen när det gäller jämställdhet och Kvinnoorganisationernas Centralförbund är Nordens största paraplyorganisation för kvinnoorganisationer”, påminde president för European Women’s Lobby Réka Sáfrány. Därför har Finland och de finländska kvinnoorganisationerna en särskild position i arbetet för jämställdhet.

”Resten av världen blickar på oss och förväntar sig att se ett systematiskt jämställdhetsarbete”, sade republikens president Sauli Niinistö. ”Tillsammans kan vi fortsätta arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter.”

Sedan 2017 har världen blivit medveten om hur vanligt det är med sexuella trakasserier i och med den globala #metoo-rörelsen. ”Före #metoo fick jag delta i diskussioner om ’kvinnor och andra minoriteter’. I och med #metoo-rörelsen fick vi plats vid förhandlingsbordet”, berättade professorn i skådespelarkonst, ordföranden för Women in Film and Television Finland Elina Knihtilä. Det finns fortfarande mycket att göra. ”#Metoo har gjort den stora allmänheten medveten om frågan och den uppmärksammas i sociala medier, men det praktiska skådespelararbetet har knappt förändrats alls”, sade skådespelaren, styrelsemedlemmen i Women in Film and Television Finland Minttu Mustakallio.

”Det som händer kvinnor någonstans på jordklotet påverkar oss alla, så ert arbete är ännu inte färdigt”, konstaterade verkställande direktören Yasmeen Hassan från den globala organisationen Equality Now med hänvisning till människorättskrisen i Afghanistan.

”Finland bör förbinda sig att föra en feministisk utrikespolitik. Vi måste främja jämställdhet systematiskt och konsekvent i utrikes-, säkerhets- och utvecklingspolitiken, så att Finland har konkreta metoder för att främja jämställdhet också vid kriser”, sammanfattade Kvinnoorganisationernas Centralförbunds ordförande Eva Biaudet.

Mer information:

Eva Biaudet, ordförande, [email protected]
Terhi Heinilä, generalsekreterare, [email protected], 040 530 5544
Liisa Ketolainen, projektchef, [email protected], 044 237 8069

Kvinnoorganisationernas Centralförbund är en paraplyorganisation för kvinnoorganisationer som arbetar för jämställdhet. Förbundet har 70 medlemsorganisationer. Kvinnoorganisationernas Centralförbunds 110-årsjubileum Kvinnoorganisationernas Finland ordnades på Hanaholmen fredagen den 24 september 2021.

Program.
Inspelning från festen.

Jubileumsfesten ordnades av Kvinnoorganisationernas Centralförbund i samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Rundradion (Yle) samt med stöd av Jenny ja Antti Wihuris stiftelse, Svenska kulturfonden och undervisnings- och kulturministeriet.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.