Hyppää sisältöön

Suomi tasa-arvon kärkimaaksi feministisellä ulkopolitiikalla

Naisjärjestöjen Keskusliitto haluaa Suomen sitoutuvan feministiseen (tasa-arvoa edistävään) ulkopolitiikkaan. Mutta mitä se itse asiassa on? Tältä sivulta löydät ymmärrettävää tietoa feministisestä ulkopolitiikasta, sen toimintavoista, vaikutuksista ja keinoista sen käyttöön.


Naisjärjestöjen Keskusliiton Muina Naisina -podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa käsittelevät feminististä ulkopolitiikkaa. Kuuntele:


Blogi

Lue Kriisivalmiusjärjestön puheenjohtajan ja ihmisoikeusasiantuntijan Ujuni Ahmedin blogi feminismin monimuotoisuudesta. ”Jos toteutamme feminismiä vain omasta näkökulmastamme, saatamme tietämättämme ohittaa asianosaisten tyttöjen ja naisten tarpeet kokonaan”, Ujuni Ahmed kirjoittaa.

”Ihmiskauppa on hyvin sukupuolistunut ilmiö”, sanoo Itohan Okundaye, joka toimii asiantuntijana FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:n ihmiskauppaa ehkäisevässä työssä. Lue Itohan Okundayen blogi (englanniksi) Development cooperation increases global safety.


Suomi tasa-arvon kärkimaaksi feministisellä ulkopolitiikalla -tapahtuman 21.4.2023 tallenne ja ohjelma.

Mitä on feministinen ulkopolitiikka? Naisjärjestöjen Keskusliiton vaikuttamisen asiantuntija Annika Hinkkasen esitys Suomi tasa-arvon kärkimaaksi feministisellä ulkopolitiikalla -tapahtumassa 21.4.2023


Mitä on feministinen ulkopolitiikka?

Termit haltuun!

Feminismi: pyrkii purkamaan syrjiviä rakenteita ja normeja, jotka estävät eri sukupuolia elämästä vapaasti omannäköistä elämää. Sisältää käsitteen sukupuolten tasa-arvo, joka tarkoittaa, että eri sukupuolilla on samat oikeudet ja mahdollisuudet.

Ulkopolitiikka: maan rajojen ylittävien asioiden hoitoa.

Feministinen ulkopolitiikka: kaikkia sukupuolia kaikissa pöydissä, joissa tehdään ulkopolitiikkaa. Sellaista ulkopolitiikkaa, jonka tuloksena kaikilla sukupuolilla on samat oikeudet.

Mitä se on?

Ihmisoikeuksien parantamista. Feministinen ulkopolitiikka parhaimmillaan vahvistaa sellaisten ihmisten oikeuksia ja mahdollisuuksia, joiden oikeudet ovat nyt kaikista heikoimmat. Tyttöjä, jotka eivät pääse kouluun. Naisia Talibanin tai moraalipoliisin ikeessä. Ikäihmisiä Ukrainan sodassa. Vammaisia, jotka on eristetty kotiin tai laitokseen. Transihmisiä, jotka ovat hengenvaarassa sen vuoksi, että he eivät mahdu viime vuosisadan sukupuolikäsitykseen.

Sukupuolten tasa-arvon sisällyttämistä kaikkeen. Feministisessä ulkopolitiikassa sukupuolten tasa-arvo on tavoitteena kaikessa ulkoisten asioiden hoidossa: NATO-jäsenyyden valmistelussa, kauppasuhteiden virittelyssä, diplomaattisissa neuvotteluissa, kehitysyhteistyön rahoituksessa, ulkoministeriön työn suunnitelmissa.

Kaikkien mukaan ottamista, ei vain muista puhumista. Tavoitteena on ulkopolitiikka, joka osallistaa naiset ja vähemmistöryhmiin kuuluvat vahvemmin päätöksentekoon. Suunnitelmia tehdessä voidaan vaikka kuulla naisia, jotka ovat paenneet kotimaastaan Suomeen. Tai nuoria, joihin vanhemman sukupolven päätökset eniten vaikuttavat.

Suunnitelmia ja seurantaa. Lähtökohtana on ulkopolitiikan tasa-arvosuunnitelma, jossa on konkreettiset askeleet sille, miten sukupuolten tasa-arvoa vahvistetaan. Suunnitelman toteutumista myös seurataan ja mitataan.

Rahaa, jolla muutos tehdään. Feministisessä ulkopolitiikassa naisten ja vähemmistöihin kuuluvien oikeuksia parannetaan teoin, ei vain juhlapuhein. Siksi siihen budjetoidaan rahaa ja ihmisiä tekemään sitä.

Rauhan saavuttamista ja ylläpitoa. Ilman rauhaa ei ole sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, ja päinvastoin


Kirjoituksia feministisestä ulkopolitiikasta

Tasa-arvon edistäminen on kovaa turvallisuuspolitiikkaa

Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunta: ulkoministeriön on sitouduttava feministiseen ulkopolitiikkaan

Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan esitys ulkoministeriölle 2022

Kestävän rauhan rakentamiseen tarvitaan feminististä ulkopolitiikkaa

Suomenkin pitäisi sitoutua feministiseen ulkopolitiikkaan


Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.